Psiquiatría y Psicología Pediátrica

Conducta autolesiva i suïcida

Inscripciones cerradas

Descripción

L'eclosió de la pandèmia de la COVID-19 ha suposat un repte a diversos nivells (socials, econòmics, de salut, de valors...). Més enllà de les conseqüències en la salut física, l'afectació en el benestar de les persones i en especial els infants i joves, l'impacte emocional de la pandèmia ha tingut una forta repercussió.
La disminució de la presència dels agents reguladors: escola, esport, oci, educació en el lleure, etc., les dificultats d'accés a la Salut Mental, l'impacte de la situació socioeconòmica, situacions traumàtiques (mort, aïllament, violència intrafamiliar...) han propiciat l'aparició de més problemes de salut mental. L'augment de casos d'autolesions entre adolescents és una de les principals problemàtiques que han d'afrontar els professionals des dels centres d’atenció primària i els centres escolars.

Dirigido a

  1. Pediatres.
  2. Metges de família.
  3. Infermeria d’atenció primària.
  4. Professionals de l'àmbit educatiu.

Objetivos

Dotar d'eines per a l'abordatge de les conductes autolesives i suïcides entre infants i adolescents des de l'atenció primària i des dels centres escolars i per la identificació de casos que requereixen una atenció especialitzada immediata. 

Contenidos

Conducta autolesiva:
1 |
 Què són les autolesions no suïcides? Breu descripció del problema.
2 | Com ha canviat aquesta conducta en el context de la salut mental? Com ha canviat en altres contextos, com ara l’educatiu?
3 | Per què s’autolesionen els adolescents i quines tipologies d’adolescents que s’autolesionen hi ha? Funcionalitat de la conducta autolesiva, des d’una perspectiva psicològica. 
4 | Com saber quan cal una atenció especialitzada i quan no? Variables de risc – vulnerabilitat i criteris de gravetat que ens permetrien diferenciar les que requereixen atenció especialitzada de les que no. Pronòstics probables.  
5 | Quan es requereix una atenció especialitzada, de quin tipus és? Tipus d’intervencions.  
6 | Què es pot i s’hauria de fer quan no és necessari una derivació immediata a l’especialitzada? Abordatge des de l’atenció mèdica primària. Abordatge des dels centres escolars.  
7 | Taller pràctic de casos. Role playing
Conducta suïcida:
1 | Definició de la conducta suïcida, prevalença, factors de risc i de protecció en població infantojuvenil.
2 | Canvis en la conducta suïcida en població infantojuvenil en el context de la pandèmia Covid-19.
3 | Mites de la conducta suïcida.
4 | Com s'avalua la conducta suïcida en nens i adolescents?
5 | Detecció a les escoles i circuits de derivació.
6 | Programes de prevenció a les escoles. 
7 | Taller pràctic de casos. Role playing

Descargar programa

Metodología

Es planteja un curs teòric i pràctic. El programa consta d'una primera part amb les nocions bàsiques i una segona part en forma de taller pràctic de casos on posarem en pràctica el que hem après al curs.

Aquest curs serà híbrid, tindreu l'opció d'assistir de forma presencial o bé de connectar-vos en directe a través d'una eina de vídeo conferència. L'enllaç del webinar el facilitarem 24 hores abans de l'inici del curs.

Inscripciones

ITINERARI FORMATIU

Per obtenir un coneixement integral de les problemàtiques de salut mental que més afecten infants i adolescents et recomanem completar la teva formació amb els cursos:

  1. Trastorns d'ansietat i somatitzacions.
  2. Trastorns de la conducta alimentària.

PREU

  • Preu facultatius: 90€
  • Preu modalitat telepresencial (online): 80€
  • Preu infermers/es, docents i professors/res i resta de professionals: 60€ (modalitat presencial) / 50€ (modalitat telepresencial) (sol·licitar el codi de descompte al següent email: hospitalbarcelona.aula@sjd.es).

Información clave

Dirección Formación Hospital Sant Joan de Déu
Carrer de Santa Rosa, 39-57
08950 Esplugues de Llobregat Barcelona
23/02/2023 - 23/02/2023
9:00 - 16:30 h - Modalitat presencial
Descargar programa23/02/2023 - 23/02/2023
9:00 - 16:30 h - Modalitat telepresencial (online)
Descargar programa
Psiquiatría y Psicología Pediátrica
Idioma Catalán
Horas lectivas 7 h aprox.
Acreditación Sol·licitada l'acreditació al Consell Català de Formació Continuada Professions Sanitàries-Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud